Välj Rättvisa Nu – Landsomfattande turné startar på lördag

Pressinformation 2014-04-22

Välj Rättvisa Nu
Landsomfattande turné startar på lördag

karta_turne2014_140415På lördag startar Välj Rättvisa Nu, en landsomfattande turné till 28 städer i Sverige. Syftet är att lyfta fram miljö- och rättvisefrågor inför EU-valet i maj och kommun- och riksdagsvalen i september. Bakom initiativet står ett tjugotal miljö- och solidaritetsorganisationer.

– Vi vill se politisk handling mot rasism, för minskade klyftor i Sverige och globalt, och en seriös klimatpolitik som tar krafttag mot utsläppen, säger Ellie Cijvat, ordförande i Jordens Vänner.

– Sverige måste säga nej till nya frihandelsavtal som urholkar demokrati och miljö i nord och Syd. Under turnén vill vi också lyfta fram motståndet mot kortsiktig gruvexploatering, säger Kim Moberger, vice ordförande i Latinamerikagrupperna.

Turnén startar parallellt i Malmö och Luleå och pågår fram till 18 maj då det hela avslutas med en manifestation i Stockholm.

– Det blir utfrågning av de politiska partierna en vecka innan EU-valet. Vi har förberett oss med en unik valkompass där alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har svarat på de frågor som rörelserna prioriterar, säger Torbjörn Vennström från Klimataktion som samordnar turnéfinalen i Stockholm.

– Under turnén blir det lokala debatter och manifestationer. Vi kommer bland annat att göra en rullande Instagram-aktion mot rasism och ett lapptäcke med budskap från Jokkmokk i norr till Malmö i söder, säger Olivia Arbouz, praktikant från Framtidsjorden som ska resa 200 mil i Välj Rättvisa Nu:s turnébuss.

Frågor kan riktas till:
Ellie Cijvat (Jordens Vänner): 0737-782 242
Kim Moberger (Latinamerikagrupperna): 0764-250 143
Torbjörn Vennström (Klimataktion): 0708-197 205

Mer information om turnén: http://www.globalrattvisa.nu/valj-rattvisa-nu/

Lokala kontaktpersoner: http://www.globalrattvisa.nu/kontakt/

Pressinformation – pdf

GlobalRattvisaNu_Logo_Liggande_300px

Publicerat i Turnén, Välj Rättvisa Nu!. Nyckelord: , , , , .

Kommentera