Lund

Glocal Development Talks!

20-23 september i Lund

Det är dags att prata allvar om utveckling!

I september kommer röster från Sydasien möta politiker, akademiker och organisationer i Sverige för fyra dagars samtal om hållbar utveckling, jämställdhet och biståndspolitik. Konferensen Glocal Development Talks! anordnas av Svalorna Indien Bangladesh den 20-23 september på Stadsbiblioteket och i AF-borgen i Lund.

Glocal Development Talks! innebär ett unikt tillfälle att möta gräsrotsorganisationer från Sydasien och Latinamerika och få ta del av de positiva effekter som biståndet får. Under konferensen hålls samtal om Sveriges Politik för Global Utveckling (PGU) och FN:s nya hållbarhetsmål, feministisk utrikespolitik och klimaträttvisa i relation till biståndspolitik och mänskliga rättigheter.

Utöver representanter från ett tiotal biståndsorganisationer i Sydasien och Latinamerika deltar:

Ulrika Modéer (Statssekreterare hos Isabella Lövin), Gudrun Schyman (F!), Hans Linde (V) och Bodil Valero fd. Ceballos (Mp), Naila Kabeer (London School of Economics and Political Science), Stina Hansson (Göteborgs Universitet), Cecilia Jonsson (Linnéuniversitet), Åsa Eldén (Sida), True Schedvin (Sida), Peter Sörbom (CONCORD), Emilia Aho (Forum Syd) m fl.

Glocal Development Talks! arrangeras i samarbete med Framtidsjorden, FIAN Sverige, Lund University Centre for Sustainability Studies, Latinamerikagrupperna, Lunds Kommun, Region Skåne samt Klimatsamverkan Skåne.

Läs mer på svalorna.org →
Facebook-event →

DEVELOPMENT-TALK-logo-n-text1

Publicerat i Lund. Nyckelord: , , , , , , , .

En dag med fokus på Global Rättvisa – intryck från Lund

IMG_0903-5000x3333Igår kom Global Rättvisa Nu! till Lund och gjorde ett turnéstopp. Ett flertal arrangörer tillsammans med Svalorna har planerat denna dag sedan i januari. Det enhetliga temat under dagen var: klimaträttvisa, matsuveränitet och Fair Trade. Det blev en fullspäckad dag med flera olika aktiviteter ute på Stenkrossen i Lund. Dagen blev minst sagt lyckad och solen sken under hela dagen.

Förmiddagen började med workshops då skolor från Lund hade anmält intresse att få workshops om ekologiska fotavtryck, odling och energiavfall. Därefter serverades det lunch då offentligheten fick lyssna på en kort lunchföreläsning av Anna Billing från ICA Tuna i Lund. Billing arbetar som resurskock på ICA Tuna där de arbetar för att ta vara på matsvinn från butiken genom att servera dagens lunch i butiken. Strax därefter tog Janusz Lipinski från Individuell Människohjälp (IM) över och talade om Fair Trade och hur IM arbetade med det.

Anna Billing från ICA Tuna.

Anna Billing från ICA Tuna.

Janusz Lipinski från IM.

Janusz Lipinski från IM.

Efter alla föreläsningar var dags för alla att släppa loss! Det blev lunch beat under temat “dance for justice”. Därefter blev det “häng-tid” då alla kunde vara ute i solen, odla, pick-nicka, byta kläder och delta under Svalornas Make and Remake-grupp. Under den tiden tog Annika Elmqvist tillfälle i akt att tala om Klimatriksdagen, som kommer att ske under den 6-8 juni i Norrköping 2014.

Sista arrangemanget på Stenkrossen var Green talk: Global Perspectives on Local Food Sovereignty and Security. Där flera personer fick tala om sin erfarenhet kring matsuveränitet. Svalornas partner Suresh och Sateesh som arbetar på Deccan Development Society (DDS) var med på Skype och delade med sina erfarenheter kring matsuveränitet i Indien.

Till sist men inte minst, förflyttade eventet sig till Café Athen (AF borgen) där miljöjuristen Polly Higgings höll i en föreläsning.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Skrivet av Hilda Svensson Thunström.

Återpublicerat från svalorna.org →

Publicerat i Lund, Turnén, Välj Rättvisa Nu!. Nyckelord: , , , , , , .

Heldag i Lund 28 april: Välj Rättvisa Nu!

Välj rättvisa nu!

En heldag i Lund 28 april om klimaträttvisa, matsuveränitet, och Fair Trade.

Kom och diskutera under en Green Talk, lyssna och luncha under föreläsningar, odla och picknicka, pyssla om och byt ut gamla prylar och kläder under en aktivitetsdag i Lund. Under 2014 genomförs viktiga val både i Sverige och EU parlamentet. Därför arrangerar ett antal organisationer tillsammans en heldag för att lägga fokus på viktiga frågor som hur vi kan leva i solidaritet och tillsammans skapa ett hållbart samhälle. Hur uppnår vi en jämlik och rättvis värld? Hur kan vi på bästa sätt bidra till en klimatomställning som ger oss framtiden tillbaka?

Kortfattat schema (se fullständigt program i PDF):
9:00 – 10:15 och 10:45 – 12:00 Workshops för skolklasser i Lund! (endast anmälan, maila julia.linder@abcsweden.org)
12.00 – 13.00 Vi bjuder på vegetarisk lunch (OBS! Anmälan krävs! Maila matilda@wassgren.se)och spännande föredrag: 1) Matsvinn och Resurskocken – Hur vi tar vara på maten samt 2) IM som Fair Trade-aktör 
13:10 – 13.30 Dance for Justice! - after lunch beat at Stenkrossen with live DJs!
13:30 – 16.00 Tid att hänga, odla, byta och fixa gamla kläder
14.00 – 14.30 Annika Elmqvist berättar om Klimatriksdagen
16:00 – 17:30 GreenTalk: Global Perspectives on Local Food Sovereignty and Security (in English)
19.00 – 21.00 The Earth Lawyer – Polly Higgins (in English)

Det kommer att arrangeras workshops om hållbarhet för skolklasser och två kortare lunchföreläsningar om resurskocken, matsvinn och Fair Trade. En klädbytardag i miniformat anordnas och man kommer även kunna prova på egna återbruksprojekt i Make & Remake-hörnan. Vi välkomnar turnédeltagare från Malmö som kommer på cykel med picknick och odling i Ett grönare Lunds stadsodling.

Besökarna kan också välja att fördjupa sig i frågan om matsuveränitet, genom ett eftermiddagsseminarium med exempel från både Sverige och Indien. Hur stor matsuveränitet har vi egentligen i Sverige idag och hur kan småskaligt jordbruk i Indien vara en väg ut ur fattigdom? Detta och mycket mer kommer diskuteras när ett antal olika organisationer tillsammans lägger fokus på globala och lokala frågor om rättvisa, klimat, matsuveränitet och Fair Trade. Dagen avslutas med en föreläsning på Café Athén av Polly Higgins, en miljörättsjurist och förkämpe i kampen mot miljöförstöring.

 Jag tycker det är viktigt att vi arrangerar den här dagen tillsammans för att visa att vi är många som vill ha en annan utveckling. Det är tid för klimatomställning och att visa större medmänsklighet både lokalt och globalt!
– Isabelle Hörnfeldt, Trainee Naturskyddsföreningen.

 

Polly Higgins

Polly Higgins – End Ecocide, föreläser kl 19-21 i Café Athen – AF-borgen.

Dagen ingår i den nationella turnén Välj Rättvisa Nu! Turnén arrangeras av Global Rättvisa Nu!, ett nätverk av folkrörelse och folkbildningsorganisationer som har gått samman för att uppmärksamma frågor som berör oss alla under detta supervalår och inför framtiden. Turnén går av stapeln i Malmö den 26-27e april och gör stopp i över 15 städer runtom i Sverige innan den avslutar i Stockholm den 17-18e maj. Aktiviteterna under Global Rättvisa Nu! i Lund sker inom ramarna för Lunds kommuns InnoCarnival, en plattform där unga får möjlighet att förverkliga och berätta om sina idéer och innovationer för en bättre värld. Mer om karnevalen på www.innocarnival.se.

Tid och plats:
Måndagen 28 april, kl. 09:00-17:30 Stenkrossen
och 19- 21:00 Café Athen, AF Borgen

Arrangörer:
End Ecocide Europe, Ett Grönare Lund, Framtidsjorden, Global Rättvisa Nu, Hållbart Universitet, Naturskyddsföreningen Skåne, Svalorna Indien Bangladesh, Utrikespolitiska Föreningen i Lund i samarbete med InnoCarnival Lund.

Se programmet för hela  dagen här (PDF)

Kontaktperson: Isabelle Hörnfeldt, trainee Naturskyddsföreningen
Telefonnummer: 070 3938564
Mailadress: isabellehornfeldt [at] gmail.com

Publicerat i Lund, Turnén. Nyckelord: , , , .