Heldag i Lund 28 april: Välj Rättvisa Nu!

Välj rättvisa nu!

En heldag i Lund 28 april om klimaträttvisa, matsuveränitet, och Fair Trade.

Kom och diskutera under en Green Talk, lyssna och luncha under föreläsningar, odla och picknicka, pyssla om och byt ut gamla prylar och kläder under en aktivitetsdag i Lund. Under 2014 genomförs viktiga val både i Sverige och EU parlamentet. Därför arrangerar ett antal organisationer tillsammans en heldag för att lägga fokus på viktiga frågor som hur vi kan leva i solidaritet och tillsammans skapa ett hållbart samhälle. Hur uppnår vi en jämlik och rättvis värld? Hur kan vi på bästa sätt bidra till en klimatomställning som ger oss framtiden tillbaka?

Kortfattat schema (se fullständigt program i PDF):
9:00 – 10:15 och 10:45 – 12:00 Workshops för skolklasser i Lund! (endast anmälan, maila julia.linder@abcsweden.org)
12.00 – 13.00 Vi bjuder på vegetarisk lunch (OBS! Anmälan krävs! Maila matilda@wassgren.se)och spännande föredrag: 1) Matsvinn och Resurskocken – Hur vi tar vara på maten samt 2) IM som Fair Trade-aktör 
13:10 – 13.30 Dance for Justice! - after lunch beat at Stenkrossen with live DJs!
13:30 – 16.00 Tid att hänga, odla, byta och fixa gamla kläder
14.00 – 14.30 Annika Elmqvist berättar om Klimatriksdagen
16:00 – 17:30 GreenTalk: Global Perspectives on Local Food Sovereignty and Security (in English)
19.00 – 21.00 The Earth Lawyer – Polly Higgins (in English)

Det kommer att arrangeras workshops om hållbarhet för skolklasser och två kortare lunchföreläsningar om resurskocken, matsvinn och Fair Trade. En klädbytardag i miniformat anordnas och man kommer även kunna prova på egna återbruksprojekt i Make & Remake-hörnan. Vi välkomnar turnédeltagare från Malmö som kommer på cykel med picknick och odling i Ett grönare Lunds stadsodling.

Besökarna kan också välja att fördjupa sig i frågan om matsuveränitet, genom ett eftermiddagsseminarium med exempel från både Sverige och Indien. Hur stor matsuveränitet har vi egentligen i Sverige idag och hur kan småskaligt jordbruk i Indien vara en väg ut ur fattigdom? Detta och mycket mer kommer diskuteras när ett antal olika organisationer tillsammans lägger fokus på globala och lokala frågor om rättvisa, klimat, matsuveränitet och Fair Trade. Dagen avslutas med en föreläsning på Café Athén av Polly Higgins, en miljörättsjurist och förkämpe i kampen mot miljöförstöring.

 Jag tycker det är viktigt att vi arrangerar den här dagen tillsammans för att visa att vi är många som vill ha en annan utveckling. Det är tid för klimatomställning och att visa större medmänsklighet både lokalt och globalt!
– Isabelle Hörnfeldt, Trainee Naturskyddsföreningen.

 

Polly Higgins

Polly Higgins – End Ecocide, föreläser kl 19-21 i Café Athen – AF-borgen.

Dagen ingår i den nationella turnén Välj Rättvisa Nu! Turnén arrangeras av Global Rättvisa Nu!, ett nätverk av folkrörelse och folkbildningsorganisationer som har gått samman för att uppmärksamma frågor som berör oss alla under detta supervalår och inför framtiden. Turnén går av stapeln i Malmö den 26-27e april och gör stopp i över 15 städer runtom i Sverige innan den avslutar i Stockholm den 17-18e maj. Aktiviteterna under Global Rättvisa Nu! i Lund sker inom ramarna för Lunds kommuns InnoCarnival, en plattform där unga får möjlighet att förverkliga och berätta om sina idéer och innovationer för en bättre värld. Mer om karnevalen på www.innocarnival.se.

Tid och plats:
Måndagen 28 april, kl. 09:00-17:30 Stenkrossen
och 19- 21:00 Café Athen, AF Borgen

Arrangörer:
End Ecocide Europe, Ett Grönare Lund, Framtidsjorden, Global Rättvisa Nu, Hållbart Universitet, Naturskyddsföreningen Skåne, Svalorna Indien Bangladesh, Utrikespolitiska Föreningen i Lund i samarbete med InnoCarnival Lund.

Se programmet för hela  dagen här (PDF)

Kontaktperson: Isabelle Hörnfeldt, trainee Naturskyddsföreningen
Telefonnummer: 070 3938564
Mailadress: isabellehornfeldt [at] gmail.com

Publicerat i Lund, Turnén. Nyckelord: , , , .

One Comment

Kommentera