En dag med fokus på Global Rättvisa – intryck från Lund

IMG_0903-5000x3333Igår kom Global Rättvisa Nu! till Lund och gjorde ett turnéstopp. Ett flertal arrangörer tillsammans med Svalorna har planerat denna dag sedan i januari. Det enhetliga temat under dagen var: klimaträttvisa, matsuveränitet och Fair Trade. Det blev en fullspäckad dag med flera olika aktiviteter ute på Stenkrossen i Lund. Dagen blev minst sagt lyckad och solen sken under hela dagen.

Förmiddagen började med workshops då skolor från Lund hade anmält intresse att få workshops om ekologiska fotavtryck, odling och energiavfall. Därefter serverades det lunch då offentligheten fick lyssna på en kort lunchföreläsning av Anna Billing från ICA Tuna i Lund. Billing arbetar som resurskock på ICA Tuna där de arbetar för att ta vara på matsvinn från butiken genom att servera dagens lunch i butiken. Strax därefter tog Janusz Lipinski från Individuell Människohjälp (IM) över och talade om Fair Trade och hur IM arbetade med det.

Anna Billing från ICA Tuna.

Anna Billing från ICA Tuna.

Janusz Lipinski från IM.

Janusz Lipinski från IM.

Efter alla föreläsningar var dags för alla att släppa loss! Det blev lunch beat under temat “dance for justice”. Därefter blev det “häng-tid” då alla kunde vara ute i solen, odla, pick-nicka, byta kläder och delta under Svalornas Make and Remake-grupp. Under den tiden tog Annika Elmqvist tillfälle i akt att tala om Klimatriksdagen, som kommer att ske under den 6-8 juni i Norrköping 2014.

Sista arrangemanget på Stenkrossen var Green talk: Global Perspectives on Local Food Sovereignty and Security. Där flera personer fick tala om sin erfarenhet kring matsuveränitet. Svalornas partner Suresh och Sateesh som arbetar på Deccan Development Society (DDS) var med på Skype och delade med sina erfarenheter kring matsuveränitet i Indien.

Till sist men inte minst, förflyttade eventet sig till Café Athen (AF borgen) där miljöjuristen Polly Higgings höll i en föreläsning.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Skrivet av Hilda Svensson Thunström.

Återpublicerat från svalorna.org →

Publicerat i Lund, Turnén, Välj Rättvisa Nu!. Nyckelord: , , , , , , .

Kommentera