Det händer på turnén

Affisch_Turne_ValjRattvisaNu2014_1200pxDen nationella turnén Välj Rättvisa Nu arrangeras av Global Rättvisa Nu – ett nätverk av organisationer och folkhögskolor. Starten sker i Malmö och Luleå 26 april. Turnén gör sedan stopp i över 20 städer runtom i Sverige – innan den avslutar i Stockholm 17-18 maj.

Turnén kommer att präglas av det lokala politiska engagemanget där turnén gör stopp, men det finns även genomgående teman och utställningar som kommer att följa med. Några inslag följer med på hela turnén, och några dyker upp på delar av turnéstoppen. Se programmet för varje ort för mer information, allt eftersom det presenteras på globalrattvisa.nu.

Det här följer med på turnén – en översikt (med reservation för förändringar):

 1. Talare & teman
 2. Turnébuss från norr och från söder – utställningar och workshops
 3. Utställningar med Dotterbolaget och Robert Nyberg

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. Talare och teman

Valkompassen – Välj Rättvisa Nu!

Vad säger partierna, och vad säger vi om det? En valkompass presenteras under april 2014 med partiernas inställning i globala och miljöpolitiska frågor. Under turnén presenterar vi och samtalar om svaren. Valkompassen kommer även att finnas tryckt, med ett urval av frågorna som har ställts till partierna.
Den digitala versionen av valkompassen på globalrattvisa.nu kan visas fram på olika sätt för att bjuda in till att pröva sina egna åsikter i jämförelse med partiernas.

Schyssta Pensioner

Mångmiljardbelopp av svenska pensionspengar investeras i koldioxidvärstingar, kontroversiella gruvbolag och vapentillverkare som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och allvarlig miljöförstöring. Riksdagens Pensionsgrupp säger i sin nya överenskommelse om pensionssystemets framtid att ”Riktlinjer för hur AP-fonderna bör arbeta med hållbarhetsfrågor ska utvecklas”. Latinamerikagrupperna och andra från kampanjen Schyssta pensioner föreläser om hur vi påverkar och förändrar dagens ohållbara system!

Halvera Utsläppen

Kampanj med en personlig och partipolitisk utmaning för att halvera utsläppen – inom nästa mandatperiod! Klimataktion med flera involverade i kampanjen berättar om de politiska förslagen som lyfts i Halvera Utsläppen.
Från Klimataktion medverkar Rikard Rehnberg, Torbjörn Vennström, Ian Fiddies, Pia Björstrand & Karin Wahlgren med flera under turnén.

Rättvis omställning – som skapar gröna meningsfulla jobb

Vilka är förutsättningarna, möjligheterna och de konkreta stegen på vägen till en ny politik för rättvis omställning i Norden? I Danmark har miljörörelsen och fackföreningsrörelsen gått på offensiven och lagt fram en konkret plan för 100 000 gröna jobb, och en drastisk minskning av utsläpp av växthusgaser. Kan vi få till ett samarbete i Sverige?
Lars Igeland, Ellie Cijvat med flera i Jordens Vänner medverkar under turnén.

Tax Have Free CityTax Haven Free – Upprop för skatteparadisfria kommuner & regioner

Kommuner och regioner i flera länder tar nu egna initiativ för att medborgarnas skattepengar inte ska gå till företag och banker som utnyttjar skatteparadis (tax havens). Ett upprop har lanserats där lokala politiker uppmanas att skriva under för skatteparadisfria kommuner. Gunilla Andersson, August Nilsson, Åsa Ågren med flera i Attac Sverige medverkar under turnén och berättar om uppropet och hur frågan kan ställas till lokalpolitiker.
Filmen “We’re Not Broke” – om skatteparadisens roll i den globala ekonomin och aktivism för att påverka – finns även tillgänglig för offentliga visningar (DVD med svensk text, 80 min).

Makten över maten – globala perspektiv på lokal matsuveränitet

Svalorna Indien Bangladesh bjuder in P.V. Satheesh från Indien och seminarier hålls på flera turnéstopp.
Exempel från både Sverige och Indien – hur stor matsuveränitet har vi egentligen i Sverige idag och hur kan småskaligt jordbruk i Indien vara en väg ut ur fattigdom?
P.V Satheesh (som är ledare för organisationen Deccan Development Society) har lång erfarenhet av att arbeta med de mest marginaliserade. Han kommer från en mediebakgrund och har startat upp både community radio och ett filmteam, båda bestående av dalitkvinnor som numera själva driver arbetet. Lokala media och deltagande metoder är några av strategierna, som Deccan Development Society använder i sitt arbete för ökad matsuveränitet i de byar där de arbetar.

Representanter från Latinamerikagruppernas styrelse informerar om hur vi tar makten över maten och vilka alternativ som finns istället för ett storskaligt och ohållbart storjordbruk. Med på turnén deltar även Perla Alvarez från småjordbrukarorganisationen CONAMURI i Paraguay. CONAMURI kämpar mot det industrialiserade storskaliga jordbrukets negativ konsekvenser på människor och miljö, och för en samhällsförändring där kvinnor har en röst i alla rum och situationer. Sebastian Dawson som har varit drivande i March Against Monsanto besöker flera turnéorter och pratar om hur företagen lobbar för en okontrollerad spridning av GMO och vad vi gör för att stoppa det.

Ett nytryckt material om matsuveränitet kommer att sprida under turnén! Materialet görs i samarbete mellan Framtidsjorden och Latinamerikagrupperna med flera.

2. Turné-buss från norr och från söder

En minibuss kommer starta i Luleå och en i Malmö, fyllda med material och med deltagare från Ecuador-kursFärnebo folkhögskola samt deltagare på praktikantkursen Global Rättvisa vid Biskops Arnö folkhögskola – ett samarbete med Framtidsjorden. Här är det som turnégrupperna planerar, bland annat:

Från norr: Vem har rätt?

Vem har rätt till marken? Vem har rätt att få sin röst hörd? Vem har rätt till vattnet? Vem har rätt till det offentliga rummet? Vem har rätt att tolka världen? Vem har rätt att bli sedd?

Färnebo folkhögskolas resandekurs Miljörättvisa i Anderna och Sverige har varit i Ecuador och genom en samlingsutställning innehållande fotografier, workshop, föreläsning, poesi och musik tar de upp frågor kring kultur, rasism, politisk gatukonst, gruvindustrin och naturens rättigheter.

 • Personporträtt och workshop om kultur och rasism och ett vandringskonstverk på samma tema.
 • Föreläsningar och dialog om alternativ till tillväxt och exploatering
 • Poesi om gruvdrift, kamp och engagemang
 • Fotoutställning om gruvindustrin, naturens rättigheter, ursprungsbefolkning,.
 • Fotoutställning, text och musik om rätten till rent vatten
Yasuni dör och Ecuador gråter - Politisk gatukonst mot oljebolagens skogsskövling i Ecuador.

Yasuni dör och Ecuador gråter – Politisk gatukonst mot oljebolagens skogsskövling i Ecuador.

Från söder: Vem har rätt?
Interaktiv utställning som visar sambandet mellan natur, människa och politik i Sápmi och Anderna.

Sumak Kawsay översätts till svenska ”Det goda livet” och handlar om hur politik, natur och människa hör samman. Nyss hemkomna från Ecuador bjuder deltagare från Färnebo folkhögskola på en mix av intryck.

 • Workshop/utställning i origami. Tema: Ursprungsfolk och naturens rättigheter.
 • Utställning med målningar av barn i Sverige och Ecuador. Kortfilm med intervjuer med barnen, som handlar om naturens rättigheter med barnens röst i fokus.
 • Handgjorda tygkassar med olika budskap kopplade till naturens rättigheter, feminism och antirasism. Försäljningen är till förmån för en skola i kvinnligt ledarskap i Ecuador.
 • Utställning om andinsk naturmedicin från kvinnors perspektiv. Bilder + text.
 • Radioreportage och fotoutställning. Tema ursprungsfolk i Anderna och Sapmi med fokus på kvinnors erfarenheter.

  Mineraler är pengar, vatten ger liv - möt kvinnorna i ursprungsfolkens kamp i Ecuador och Sapmi

  Mineraler är pengar, vatten ger liv – möt kvinnorna i ursprungsfolkens kamp i Ecuador och Sapmi

Norr och söder: ATT FÖRÄNDRA SIN VERKLIGHET – utställning

Åtta personporträtt med perspektiv från Indien, Chile och Argentina.
Framtidsjordens praktikanter har tillbringat 5 månader på olika organisationer i både Indien och Sydamerika. Utställningen berättar om människor som på ett eller annat sätt har gjort en skillnad i sitt eget eller andras liv. Porträtten skildrar historier och inspirerande möten med människor som trots motgångar har lyckats få makt och använt den till att förändra någonting.

Norr och söder: Täcke med budskap för global rättvisa skapas under turnén

Tygbitar (ca 15 x 15cm) kommer att finnas vid varje turnéstopp, både i söder och norr. Under aktiviteter som hålls får deltagare/publik möjlighet att sy/måla/skriva på tyget och lyfta vad de tycker är viktigt under temat global rättvisa. Det kan vara såväl en global, nationell eller lokal fråga. Allt eftersom sys lapparna ihop och i Stockholm sammanfogas söder och norr-delarna till ett enda stort lapptäcke!
För de lokalgrupper/politiker/privatpersoner som vill ha en egen välsydd lapp i täcket går det jättebra att sy lappen i förväg och lämna när turnégruppen anländer.

Delar av turnén: Upplevelser från Nicaragua

Latinamerikagruppernas praktikanter, studenter på kursen Global Rättvisa på Sörängens Folkhögskola, deltar under några av turnéstoppen och berättar om upplevelser och erfarenheter från sina fem månader i Nicaragua. De kommer att ta upp allt från kvinnornas kamp till matproduktion och matsuveränitet. Det blandas med piñatatillverkning, filmvisning och eventuellt någon aktion.

3. Fler utställningar

Motiv från Sara Granér, Karin Didring & Sara Elgeholm i Dotterbolaget följer med turnén!

En av teckningarna som ställs ut under turnén.

En av teckningarna som ställs ut under turnén.

Motiv av Robert Nyberg – utvalda motiv ställs ut på turnéstoppen.

One Comment

 1. Pingback: Nyheter | glokalasju.org

Kommentera