Avslutande demonstrationer på Välj Rättvisa Nu-turnén

demo

Söndagen såg två demonstrationer genom Stockholms innerstad. Den första mot den så kallade gruvboomen; mineralprospektering och -exploatering i främst norra Sverige, Gállok utanför Jokkmokk det kändaste stället, men även i Ojnare på Gotland och i Gränna mellan Lin- och Jönköping. Det var Fältbiologerna – som var aktivast och ihärdigast i motståndet mot gruvbolaget Nordkalk på Gotland för två somrar sedan; jag minns när Mark- och miljööverdomstolens beslut att ge Nordkalk tillstånd till kalkbrott i Ojnareskogen spred sig som en löpeld i Almedalen den 6 Juli 2012 och hur Fältbiologerna färgade ansiktena röda i ilska över gruvnäringens hänsynslöshet – och Urbergsgruppen som bjudit in Sveriges samer och samlade miljörörelse:

”Fältbiologerna bjuder nu in till en stor demonstration i Stockholm
som riktar sig mot regeringens mineralstrategi och den gruvboom
regeringen förespråkar. Vi vill ha en hållbar framtid med fast mark
och rent vatten där vi värnar om natur och miljö, ser till kommande
generationers möjligheter att leva, och verkar för hållbara näringar
och ursprungsfolks rättigheter.”

Vid pass klockan tio samlas vi på ”Plattan”. Sakta men säkert fylls Sergels torg av söndagsklädda i såväl traditionell same- som folkgilledräkt. Det tycks bli en beaktansvärd demo. Men det visar sig snart att det är Folkdansens dag och att gruvsamlingen sammanfallit med gillenas. Trots det frågar Torbjörn Vennström, Klimataktion och Global Rättvisa Nu, om de vill ta en svängom ned till Norra bantorget. Dessvärre blir det nobben.

Men det dansas ändå: Den färgglada och högljudda demonstrationen väcker mycket uppseende på vägen. Runt 400 tågar förbi söndagsflanörer, turister och shoppare. Där är Samba, spelmän från Mapuchefolket, ett mobilt ljudsystem; där är klimataktivister, renhornsförsedda samer, nyfikna anslutare; där är barnvagnar, cyklar, till och med en dam med rullator. Många bär banderoller och plakat. Det vanligaste lyder: ”Gruvboom – dödsdom!” Det roligaste: ”Varför jobba och dö när en kan bo i skogen och slåss mot staten?”

Väl på Norra ban har arrangörerna lyckats samla tunga talare för sin sak. Journalisten, debattören och författaren Åsa Moberg läser ett stycke ur sin nya bok ”Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten”, om kärnkraftsindustrin och hur den är kopplad till gruvnäringen. Dito och Dalademokratens chefredaktör Göran Greider läser upp ett cyniskt brev till staten: ”Om du vill göra säkra, billiga, profitabla gruvinvesteringar, utan någon som helst statlig insyn eller kontroll, så välkommen till Sverige!” Även Sametingets häftiga ordförande Stefan Mikaelsson (han är uttalat queer) är på plats i rosa huvudbonad och talar om att den svenska koloniseringen och annekteringen inte är över på långa vägar, utan att den snarare ökat i sin verkan under senare år då allt mindre hänsyn tas till Sápmis naturreservat, samernas levnadssätt och renarnas betesmark. Gruvmotståndet har för övrigt enat Sametinget som aldrig förr.

Två timmar senare är det så dags igen. Återigen ekar tunga trummor över Norra bangården – i angränsande Folkets hus har IF Metall årsstämma och mången delegat kommer också ut, tittar och lyssnar med kaffemuggen i handen – när Välj Rättvisa Nu avslutar den nära månadslånga turnén. Hela 29 platser hann besökas i Svea Rike, en siffra som saknar motsvarighet inom miljörörelsen, med undantag för antikärnkraftskampanjen på 1980-talet, och trots det knappt ett ord i rikspressen om detta imposanta företag.

Tyvärr har många hunnit avvika från föregående demonstration så det är blott en hundrahövdad skara som drar sig bort mot Humlegården. Det dansas samba igen: Rriot Samba (bara kvinnor) leder tåget framåt. Lejonparten utgörs av de idoga, driftiga Färnebo folkhögskoleelever och Framtidsjordsvolontärer som var med under under hela turnén och gjorde många evenemang och besök ens möjliga. Med tanke på deras unga ålder så finns det hopp. Däremot är det illavarslande att endast två av dem är av manligt kön. Som vanligt är det kvinnan som håller fanan högst, som i Delacroix’ kända målning Frihetsgudinnan på barrikaden.

Text: Rikard Rehnbergh

Foto: Lars Forsgren

Publicerat i Global Rättvisa Nu, I media, Stockholm, Turnén, Välj Rättvisa Nu!. Nyckelord: , , , .

Kommentera