Afrikagrupperna minns Mandela

bookcover

Nelson Mandela, bild av Christer Themptander för Afrikagrupperna

Nelson Mandela är utan tvivel en av de främsta ledare Sydafrika och världen har sett. Hans speciella ledaregenskaper har framför allt kännetecknats av ödmjukhet, tolerans, en sällsynt kraft att inspirera andra till positiva tankar och gärningar, en förmåga att lyssna – även på politiska motståndare – att förlåta och gå vidare mot det som är viktigt i det långa tidsperspektivet. Att debattörer som skriver om Mandela ofta känner sig manade att påminna läsaren om att han var en människa med fel och brister understryker hans ikoniska status.

Mandela har varit en stor källa till inspiration för solidaritetsrörelsen. Under hans tid i fängelset växte kampanjen för hans frigivande. De flesta såg honom som den mest betydelsefulla svarta ledaren i Sydafrika och han blev en viktig symbol för motståndet mot apartheid när den globala rörelsen utvecklades. Anseendet för Mandela växte när han konsekvent vägrade gå med på att kompromissa med sin politiska övertygelse för att få egna fördelar. Först efter att förhandlingarna med nationalistpartiet gått långt kunde Mandela friges 1990. Det var en världshändelse och även de som inte varit särskilt engagerade satt klistrade vid TV-n. I direktsändning klev Mandela hand i hand med Winnie Mandela ut i folkmassan.

Efter alla år i fängelset, var han en obruten, respekterad och stark ledare. I sitt första tal upprepade Mandela vad han sagt under rättegången 1963;
– Jag har kämpat emot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö.

Återpublicerat från Södra Afrika idag – läs hela artikeln →

Publicerat i Nyheter. Nyckelord: , , , .

Kommentera