2 maj

En fullspäckad halvvårig dag i Umeå

Vi värmde upp med en prospektering av Umeåtorg i syfte att uppmärksamma Umeborna på den mycket problematiska nickelgruva ”Rönnbäck” som planeras bara några mil utanför staden. Gruvan riskerar att smutsa ner Umeälven och orsaka stora miljöskador på miljön runt om kring. I samband med Rönnbäckprojektet har FN för första gången gått in i ett gruvprojekt i Sverige och meddelat regeringen att all gruvverksamhet i Rönnbäck måste stoppas tills FN utrett ärendet. Utredning pågår av FN:s rasdiskrimineringskommitté (CERD). Trots detta är det få politiker som engagerat sig i frågan. Nu växer dock motståndet mot gruvan och förutom fältbiologernas lokalgrupp i Umeå jobbar även nätverket ”stoppa gruvan” med att organisera lokalbefolkningen och belysa frågan. Läs mer om gruvprojektet här.

Image

På kvällen medverkade Global Rättvisa i en miljösoaré som anordnades av jordensvänner. Under ledning av Pontus diskuterade vi ”det goda livet” som ett alternativt samhällssystem. Vi lyssnade på Marias eldiga poetryslam, Hannas vackra stämma, minglade runt bland tankvärda fotoutställningar och fick lära oss om hur valkompassen fungerar. Valkompassen är en samanställning av de svar som politiker gett på frågor som globalrättvisa ställt dem (mot en hård vägg). Frågorna handlar om hur de olika partierna ställer sig i frågor som rör rättvisa och hållbar omställning. Du kan själv testa att svara på samma frågor och på så sätt få en bild av vilket parti som sympatiserar mest med dig, genom att gå in här.

Image

En annan programpunkt under miljösoarén som jag tyckte mycket om var maten. Och speakers corner. Det sista gick ut på att en fick prata 5 minuter om vad som helst som hade med temat miljö att göra. På så sätt kunde olika personer och organisationer tipsa om vad de höll på med och inspireras av varandra. Under de återkommande mingeltiderna fanns det möjlighet att diskutera med varandra eller talaren om det som sagts. En kvinna berättade om hur de en gång i månaden brukar gå meditativgång, dvs superlångsamt, i stans shoppingcentrum för att uppmärksamma hur hetsigt och överproduktivt vårt samhälle kan vara. En annan kvinna sjöng med oss och tipsade om att gå med i hennes kör som sjunger sånger om vår miljöpåverkan. KUL!

Image

Med det lite för långa inlägget bör jag väl avsluta Umeåuppdateringen. Fast faktum är att vi hade en hel dag till i Umeå, som vi tillägnade på diverse engagerande föreläsningar men om det får vi skriva en annan gång. Nu drar vi mot Hola folkhögskola. PEACE OUT!

Publicerat i Turnén.

Kommentera